Απόκομμα της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”, όπου παρατίθεται άρθρο του Σ. Πανηγυράκη για τη στάση των ευρωπαϊκών στρατευμάτων κατά το Κίνημα στο Θέρισο (Μέρος Α).
Read more »
Γίνεται αναφορά στην πολιτική κατάσταση στην Κρήτη και στο πρόσφατο άρθρο του Κλεμανσώ για αυτήν.
Μετάφραση άρθρου του Αλέξανδρου Λαλία Πατερνόστρο το οποίο εκδόθηκε και διανεμήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, στο οποίο γίνεται αναφορά στη στάση των Δυνάμεων στο Κρητικό Ζήτημα.
Περιγραφή των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βενιζέλου και των προξένων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Αγία Μονή (Μουρνιές), των σημείων όπου υπήρξε σύγκλιση μεταξύ τους και των σημείων όπου διαφοροποιήθηκαν οι Ρώσοι.
Μετάφραση άρθρου του Κλεμανσώ στη γαλλική εφημερίδα Aurore (Αυγή), όπου γίνεται αποτίμηση της κατάστασης στην Κρήτη, στον απόηχο της περιοδείας του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου στην Ευρώπη.
Οι Παπαγιαννάκης και Μάνος διαμαρτύρονται για τη συγκρότηση σώματος Δημοφρουρών “δια την τήρησιν της τάξεως”, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή δεν αντιπροσωπεύει πια το αληθές φρόνημα του λαού, και πως λίγες διατάξεις του Συντάγματος (του 1899) έχουν μείνει χωρίς να παραβιαστούν από την αρμοστεία.
Ο Χατζιδάκης ενημερώνει για τις πρωτοβουλίες των Δυνάμεων να πιέσουν για την πλήρη εκκένωση του οθωμανικού στρατού από την Κρήτη το φθινόπωρο του 1898.
Οι Ελ. Βενιζέλος και Μιχ. Σακλαμπανάκης εξηγούν τους σκοπούς και την πολιτική του κινήματος, κρίνοντας ευνοϊκά τις εξελίξεις και εξηγώντας ότι ιδανικά θα ήθελαν το κίνημα να οδηγήσει σε μια σιωπηρή αποδοχή της ένωσης, κατά το πρότυπο της Ανατολικής Ρωμυλίας με τη Βουλγαρία.